29 juli 2022

Aanleg warmteleiding begint in najaar

Dit najaar start de aanleg van de warmteleiding van Aardwarmte Polanen, onder voorbehoud van de afronding van de vergunningenprocedures. Bij de aanleg worden twee methodes gebruikt. Projectmanager van het warmtenet van Polanen Michiel van der Doe licht toe: “Zo mogelijk graven we sleuven, waarna de leiding in de grond wordt gelegd. Daarnaast voert de aannemer diverse locaties gestuurde boringen uit. Deze boringen zijn noodzakelijk wanneer het tracé kassen, wegen, watergangen of zelfs een brug passeert.”

Planning

Warmtenetwerk Westland (WnW) verwacht eind augustus een aannemer te hebben geselecteerd, waarna de aanleg half oktober start. Naar verwachting zal de totale aanleg van het warmtenet voor Polanen twee jaar in beslag nemen.

 

Diepte

Bij het gegraven deel zal de leiding 1 meter onder het maaiveld komen te liggen. Bij een gestuurde boring kan de leiding veel dieper worden gelegd; tot 20 meter onder het maaiveld. Deze diepte kan nodig zijn om veilig om funderingen, van bijvoorbeeld kassencomplexen, heen te gaan. Ook worden zo op een veilige manier aanwezige kabels en leidingen gepasseerd.

 

""

Tracé

De route van het eerste deel heeft een lengte van 2 km. Michiel van der Doe: “De warmteleiding start bij de toekomstige aardwarmte-installatie, gaat in zuidelijke richting verder en eindigt ter hoogte van de kruising N211/N213, op het terrein van netbeheerder Westland Infra. Vanaf 2023 worden nog vier delen aangelegd om daarmee het warmtenet voor Polanen te completeren. De route van deze laatste delen wordt de komende tijd verder ontwikkeld. Het warmtenet van Aardwarmte Polanen krijgt een totale lengte van circa 20 km.

Afstemming

Op dit moment wordt het detailontwerp afgestemd met omwonenden. De aanleg van een warmteleiding kan overlast geven voor gebruikers en omwonenden, met name bij de delen waarbij er open ontgravingen zijn”, zegt Michiel van der Doe. “WnW informeert omwonenden tijdig en maakt heldere afspraken met perceeleigenaren -en gebruikers. We gaan zorgvuldig te werk en streven naar zo min mogelijk overlast voor omwonenden en gebruikers in het gebied.”

Meer informatie over het Warmtenet Westland op www.warmtenetwestland.nl