15 augustus 2022

Archeologische sporen in bodem

Update artikel: september 2022

In de bodem van toekomstige aardwarmte-locatie Polanen zijn archeologische sporen aangetroffen, waaronder greppels, resten van een waterput, paalsporen en aardewerken scherven uit de ijzertijd en Romeinse tijd. Dit bleek uit een proefsleuvenonderzoek van afgelopen zomer. Archeologen hebben daarom eind augustus een vervolgonderzoek uitgevoerd. De bouwwerkzaamheden voor de aardwarmte-installatie zijn volgens planning in september gestart. 

Nieuwe informatie over geschiedenis

De vondsten zijn sporen van bewoning uit de IJzertijd en de Romeinse tijd. Voorbeelden zijn de resten van de planken bekisting van een mogelijk Romeinse waterput. Behalve aardewerken scherven uit de IJzertijd en Romeinse tijd is ook een blauw glasfragment uit de Romeinse tijd gevonden. Archeologisch onderzoeker Martijn van Haasteren van de VU licht toe: “Het gaat waarschijnlijk om een boerendorpje uit de ijzertijd of Romeinse tijd. De resten zijn interessant genoeg om verder te onderzoeken zodat we een beter beeld krijgen hoe die bewoning eruit heeft gezien en hoe oud die precies is. We hopen nog sporen van boerderijen en schuurtjes te vinden. Ook verwachten we meer aardewerk en andere vondsten te doen waarmee we de vindplaats beter kunnen dateren.”

Vervolgonderzoek

Bij het archeologisch vervolgonderzoek haalt een graafmachine de bovengrond weg tot op de laag waar vroeger mensen hebben geleefd. Hier bevinden zich de sporen in het zand. Het graven gebeurt alleen op plaatsen die bij bouwactiviteiten worden omgewoeld: locaties van het toekomstige aardwarmtegebouw en de buitenleidingen aan zuidoostelijke kant. De rest van het terrein wordt met rust gelaten.

 

Bewaren

Van de vondsten wordt een verslag gemaakt. In een provinciaal depot voor bodemvondsten in Alphen aan den Rijn worden alle vondsten opgeslagen. Martijn van Haasteren: “Zo blijven de gegevens bewaard voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Zo kun je de vindplaats bijvoorbeeld vergelijken met andere dorpjes en infrastructuur uit die tijd. Of kun je onderzoeken of de lokale bewoners contact hadden met de Romeinse machthebbers.”

Meer over archeologisch onderzoek

Naschrift: Het vervolgonderzoek is eind augustus uitgevoerd en de vondsten zijn gedocumenteerd. Vervolgens is de grond teruggelegd. De aangetroffen sporen komen overeen met de vondsten uit het proefsleuvenonderzoek. De werkzaamheden voor de aanleg van het aardwarmtegebouw zijn volgens planning gestart in september. In oktober komt het definitieve rapport met de archeologische bevindingen beschikbaar.

Meer weten over archeologie en sporen die in deze regio zijn gevonden?

https://archeologie-delft.nl/opgraven-en-onderzoek

https://www.cultureelerfgoed.nl/domeinen/archeologie