16 september 2022

“Belangrijk om omwonenden goed bij het werk te betrekken”

Voor sommige omwonenden is Sieger Siderius al een bekende verschijning. Hij vertegenwoordigt de opdrachtgever HVC op het werkterrein van Aardwarmte Polanen. In zijn rol als directievoerder spreekt hij met aannemers én omwonenden. “Als ik rondloop, word ik vaak door omwonenden aangesproken. Dat vind ik prima. Als de werkzaamheden impact op omwonenden hebben, is het logisch om hen goed te betrekken.”

Sieger licht toe: “Met een van de buren is er een gedeelde inrit die bovendien moet worden verbreed. Daar maak je afspraken over. Ook kunnen buren overlast ervaren als vrachtauto’s materialen afleveren of als er machines draaien. Daar informeren we hen zo goed mogelijk over en proberen de impact te beperken.” Ook de afstemming met werkzaamheden voor de aanleg van het warmtenet heeft zijn aandacht.

Voor en na de aanleg

Hij heeft samen met HVC-collega Niels Rasser de technische ontwerpen gemaakt voor de inrichting van het terrein en het gebouw. Daarbij hoort ook alles wat er vlak onder het maaiveld moet komen, zoals kabels en leidingen. Ook hebben zij het bouwterrein ingedeeld. Ruimte voor bouwketen, toegangen tot het werkterrein, stroomvoorziening en opslagruimte: aan alles is gedacht. Ze proberen zo goed mogelijk rekening te houden met ieders belangen. “Hoe groot moet het terrein na de aanleg nog zijn? Als je het terrein na de aanleg kunt verkleinen, is er ruimte voor andere invullingen, zoals groen. Hier houd je vooraf rekening mee.”

Tijdens en na de werkzaamheden controleren Sieger en collega Niels of alles is uitgevoerd is volgens afspraak. Tijdens de boorfase doen ze een stapje terug: dan is het terrein het domein van het boorteam. Zijn de putten en de bovengrondse installatie gereed, dan zijn ze weer aan zet om de afwerking rond de installatie te begeleiden.

Iets creëren voor de samenleving

Sieger heeft een ruime ervaring met bouwprojecten. Hij heeft veertig jaar gewerkt in de grond- weg- en waterbouw en ben directeur-eigenaar geweest van een aannemersbedrijf. Ook bij Aardwarmte Maasdijk heeft hij de civiele werkzaamheden voorbereid en de uitvoering begeleid. Hoewel Sieger al een lange loopbaan achter de rug heeft, beleeft hij nog altijd plezier aan zijn werk. “Het mooi is dat je een werk realiseert waar de samenleving iets aan heeft. Het is leuk om te bedenken en om te zien dat het er ook komt.”

Tussen september en december dit jaar worden de civiele werkzaamheden uitgevoerd. Sieger is in die periode een aanspreekpunt op locatie, minimaal twee dagen in de week (dinsdag en donderdag)  is hij op het werkterrein. “Mensen kunnen naar mij toekomen of bellen.”

planning tot eind 2022

De inrichting van het werkterrein is in de loop van december afgerond. In september is gestart met het verbreden van de toegang, er worden kabels en leidingen getrokken en er komt een aansluiting op de riolering. Voor mensen die werken op het boorterrein verschijnen er tijdelijke kantoor- en verblijfsruimten. Een groot deel van het terrein wordt vervolgens geasfalteerd en voorzien van goten; dit is de vloeistofdichte mijnbouwvloer. Met betonnen platen maakt de aannemer een geschikte ondergrond om de boortoren op te plaatsen. Tot slot volgt – in december – de plaatsing van twee brede metalen buizen. Deze buizen (conductors) worden in de grond geheid tot circa 250 meter diep; hierin komen de aardwarmteputten.