6 september 2022

Een planning als puzzelwerk

De uitvoering van een aardwarmteproject is een complexe klus, waar veel organisaties bij betrokken zijn. “Zaken veranderen constant. Als één activiteit uitloopt, heeft dat gevolgen voor andere activiteiten. Ik verwerk die wijzigingen direct in de planning zodat deze altijd actueel is. Dat geeft overzicht in de organisatie en voor bedrijven waar wij mee werken.” Roel Jacobs, adviseur projectbeheersing, werkt sinds mei dit jaar voor HVC en WNW. Hij houdt zich bezig met de overall planning van de aardwarmteprojecten en het warmtenetwerk Westland.

“Verschillende planningen heb ik samengebracht en er één nieuwe van gemaakt.” Daarbij heeft Roel gesprekken gevoerd met collega’s en de samenhang tussen activiteiten aangescherpt. “Ik heb alle ‘touwtjes’ aan elkaar kunnen knopen. Het was een soort puzzelwerk.”

Vogelvlucht locatie Aardwarmte Polanen

De data koppelt hij terug naar de verantwoordelijke collega’s. Behalve digitaal heeft Roel de planning groot geprint en opgehangen. “Dat werkt heel goed. Mensen staan er bij stil, dingen gaan leven. Iedere twee weken ververs ik de papieren planning.”

Activiteiten en zelfs projecten zijn van elkaar afhankelijk. Zo gaat de boortoren in Maasdijk straks door naar Monster voor het project Polanen. Ook houdt hij deadlines in de gaten, bijvoorbeeld termijnen waar binnen subsidies geldig blijven. Daarbij worden oplopende levertijden voor materialen waar nu veel bedrijven mee kampen meegenomen. En als nieuwe aannemers worden aangetrokken, kijkt Roel mee naar de voorgestelde planningen. “Vaak rekenen aannemers terug vanaf de datum waarop het werk af moet zijn. Ik zeg altijd: begin er zo snel mogelijk aan, dan houd je nog tijd over.”

Efficiënter werken

Roel is met zijn technische achtergrond op zijn plek in een omgeving met veel technische uitdagingen. Veel komt overeen met het werk dat hij eerder deed voor een bedrijf dat bouwkranen inzet, “maar bij aardwarmte spelen er toch weer andere zaken, zoals archeologische onderzoek en het boren naar warmte in de ondergrond.”  Of het nu over een bouwkraan of een aardwarmte-installatie gaat, door goed te plannen voorkom je dat organisaties ’langs en door elkaar heen werken’. “Bijvoorbeeld dat twee aannemers op hetzelfde moment willen werken op één plek. Een goede en actuele planning maakt het mogelijk om tijd te ‘winnen’ en zorgt voor efficiëntie, is zijn overtuiging. “Het is gewoon een hele handige tool in het werk.”

Roel Jacobs, adviseur projectbeheersing HVC en WNW