30 september 2022

Omwonenden bezoeken boorlocatie Maasdijk

Op 29 september bracht een groepje direct omwonenden van de projectlocatie van Aardwarmte Polanen een bezoek aan de boorlocatie Maasdijk. Van boormanager Gerrit Schurink en geothermie ingenieur Axel Sanden, werkzaam bij van HVC, kregen zij uitleg over het boorproces. Daarbij werden de grondmonsters getoond die op een diepte van 3000 meter naar boven zijn gehaald. Uit de grondmonsters is af te leiden of er tot de juiste laag is geboord (Delft zandsteen) waardoor het warme aardwarmte-water stroomt.

bezoek Polanen

Rondgang

De bewoners liepen over het zijterrein. Daarbij viel het oog op de hoogte van de boortoren, maar ook op transformatoren en het aardwarmtegebouw in aanbouw: het gebouw voor Polanen, met één aardwarmtedoublet, wordt kleiner dan in Maasdijk waarin naar verwachting installaties voor drie aardwarmtedoubletten komen.

meer over de boorfase

Sommige bewoners hadden zorgen over de geluid tijdens de boorfase. Gerrit Schurink: "Wij werken hoofdzakelijk met elektrisch materieel. Door de elektrische aandrijving is het geluid aanzienlijk beperkter dan bij installaties met bijvoorbeeld dieselmotoren." Geluidloos kan het boren niet zijn. "Elk aspect van het boren heeft zijn eigen geluid", schetste Gerrit. Het team neemt maatregelen om tijdens de boorfase - circa twee maanden - de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken. 

Zo wordt onder meer een geluidswerende wand met containers geplaatst. Transport door vrachtwagens van en naar de locatie vindt alleen overdag plaats. Voor omwonenden was het prettig om te horen dat 24 uur per dag personeel aanwezig is, zodat er altijd een aanspreekpunt is.

bezoek Polanen
Close