7 juli 2022

Speuren naar archeologische sporen

Begin augustus vindt op de toekomstige boorlocatie aan de Madeweg een archeologisch onderzoek plaats. Dit onderzoek is vereist voor het verkrijgen van een definitieve en onherroepelijke omgevingsvergunning voor de aanleg van een aardwarmte-installatie. Het onderzoek vindt overdag plaats. Omwonenden zullen naar verwachting geen overlast ondervinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bij het archeologisch onderzoek graaft een kleine graafmachine enkele (ondiepe) proefsleuven vanaf het maaiveld, waarna specialisten de grond zorgvuldig bekijken. Archeologen kunnen bijvoorbeeld restanten van muren of huisraad (potscherven) aantreffen. Als archeologische sporen worden gevonden, wordt een vervolgonderzoek gestart. Vervolgonderzoek kan leiden tot enige vertraging van de start van de bouwwerkzaamheden.

locatie Polanen

eerder onderzoek

Aanleiding voor het archeologisch onderzoek zijn de uitkomsten van eerder bodemonderzoek aan het perceel aan de Madeweg. Hierbij zijn sporen aangetroffen van een vroegere strandafzetting. Ook zijn in de buurt overblijfselen gevonden uit Romeinse tijd. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn voor archeologische sporen. Uitkomsten van het onderzoek worden gedeeld via deze website.