8 december 2022

Warmtecoöperatie Polanen blij met concrete start werkzaamheden

“Omschakelen naar duurzame energie wens van telers en afnemers”

“De wens van de kant van glastuinbouwbedrijven om aan het aardwarmteproject mee te doen is groot”, zegt Robin Schaap, voorzitter van Warmtecoöperatie Polanen en mede-bestuurder van het innovatieve glastuinbouwbedrijf Koppert Cress aan de vooravond van de heiwerkzaamheden die deze maand van start gaan. Dat heien gebeurt aan de Madeweg 43a in Monster.

200 hectare

“We praten al enkele jaren met HVC en nu wordt het toch allemaal concreet. Als coöperatie vinden we het belangrijk te investeren in duurzame energie. Dat kun je beter samen doen dan als ieder bedrijf apart. Met aardwarmte als duurzame bron van warmte draagt de sector bij aan het fors verlagen van de Nederlandse CO2-uitstoot”, aldus Robin Schaap.
Warmtecoöperatie Polanen is een samenwerking tussen HVC en Warmtecoöperatie Polanen. Er doen zo’n 50 glastuinbouwbedrijven aan mee. Samen hebben ze zo’n 200 hectare glastuinbouw in gebruik voor de teelt van groente, planten en bloemen. 
 

boortoren uit Maasdijk

De boortoren die nu in Maasdijk aan het boren is naar aardwarmte wordt na het voltooien van de boorfase van Aardwarmte Maasdijk naar verwachting in april verplaatst naar Monster en vervolgens daar weer opgebouwd.  “Het is jammer dat er een kleine vertraging van de start van het boorproces is, maar dat is geen verrassing. We worden door HVC steeds goed op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Het grote voordeel van de coöperatie is dat we als één stem met HVC aan de gesprekstafel zitten en een kostendekkend warmtenet voor de telers kan worden aangelegd.”

duurzame teelt

“Ook financieel gezien is het natuurlijk interessant om op aardwarmte over te gaan, gezien de hoge huidige energieprijzen. Voor een groot aantal telers past het ook in hun bedrijfsfilosofie om over te schakelen op duurzame energie”, zegt Robin Schaap.

Hij vervolgt: “Daarnaast merken we ook dat onze afnemers steeds vaker vragen naar de manier waarop onze producten geteeld worden. Als je dat duurzaam doet, werkt dat wel in je voordeel natuurlijk. Dat blijft ook de boodschap van onze coöperatie: wij doen mee aan de verduurzaming van het Westland. Het zou mooi zijn dat er op deze manier ook anders tegen de regio wordt aangekeken. Dat we hier geen energie verspillen, maar op een duurzame manier met energie omgaan. En misschien landelijk wel een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.”