30 september 2022

Zorgvuldige uitvoering heiwerkzaamheden

Voor de fundering van het toekomstige gebouw van Aardwarmte Polanen worden heipalen gebruikt. De heiwerkzaamheden vinden naar verwachting begin december plaats. Naar aanleiding van vragen over de werkzaamheden zetten we de aanpak uiteen. 

Situatietekening Aardwarmte Polanen - augustus 2022

beoordeling aanpak

Om zorg te dragen voor een verantwoorde uitvoering heeft HVC de heiwerkzaamheden vooraf laten beoordelen door een gespecialiseerd bedrijf. Uit de beoordeling blijkt dat het heien veilig kan plaatsvinden, zonder gevolgen voor de (nabijgelegen) bebouwing. 

De dichtstbijzijnde woonhuizen aan de Madeweg liggen op een afstand van 35 en 45 meter van de uiterste heipalen. De trilling is vrijwel uitgedempt in de bodem voordat deze de eerste woningen bereikt. Om omwonenden extra zekerheid te bieden, vindt er aanvullend monitoring van de trillingen plaats. Daarbij is een schouw, een zogeheten nulmeting, bij de woningen van de direct omwonenden uitgevoerd. 

Aanpak

HVC plaatst een trillingsmeter aan de gevel van de dichtstbijzijnde woning. Er zijn grens- en streefwaarden voor (eventuele) trillingen en deze worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Omdat de bron zo ver weg is van de dichtstbijzijnde woningen, worden geen overschrijdingen van de waarden verwacht. Ter vergelijking: in Nederland kan zonder extra maatregelen buiten 15 meter van een ander bouwwerk geheid worden. Buiten deze straal is er geen verhoogd risico voor gebouwen met metselwerk, niet-gewapend beton of steenachtige materialen (woningen). Vanwege de ruime afstand tussen de woonhuizen en de locatie van het werk is er geen aanleiding voor de inzet van een alternatieve funderingstechniek, zoals boorpalen.